Unicef: Ebolautbrottet utom kontroll – Nyheter (Ekot)

0
479


Chefen för Unicefs ebolainsats i landet varnar nu för att situation är utom kontroll rapporterar Sveriges Radios globala hälsokorrespondent.

Souleymane Diallo som koordinerar FN:s barnfond UNICEFs ebolainsats i Kongo anser att epidemin just nu inte går att kontrollera.

Han påpekar att säkerhetssituationen förvärrats rejält med återkommande attacker mot ebolacenter och vårdpersonal. Nu senast i Butembo härom dagen där visserligen mest polis hamnade i skottlinjen, men en tillfångatagen gerillamedlem sa efteråt i intervjuer att målet var att stoppa ebolainsatsen.

Smittspårning, vaccinering och säkra begravningar stoppas under flera dagar efter varje ny attack och då hinner viruset föröka sig och smitta många fler.

Över 1 000 personer har hittills dött av ebolan och 1 600 smittats i östra Kongo. Många utan att ha sökt vård, trots att det finns ett effektivt vaccin och mediciner.

– Folk sa till mig att om du väl läggs in i det där plasttältet med blixtlås då kommer du definitivt att dö, berättar 25-åriga Esperance Mesina från Beni som smittats av ebola från sin man som är läkare.

Men de kom i tid till ebolacentret så att antivirusmedicinerna han verka och klarade sig båda. 

Anna Sjöblom, sjuksköterska och medicinsk rådgivare på Läkare utan gränser var i Butembo i Kongo-Kinshasa i november och ledde ebolainsatsen.

Även hon är nu mycket bekymrad över läget.

– Det är så tydligt hur vi inte lyckas med att stoppa det här utbrottet. Det är en mycket oroande situation som den ser ut nu, anser Anna Sjöblom.Source link