Otkriven još jedan sigurnosni propust u WhatsAppu

0
97


Vesti, 05.02.2020, 02:00 AM

Istraživač Gal Vajzman iz firme PerimeterX objavio je juče detalje o nekoliko ranjivosti koje je otkrio u WhatsAppu, koje bi, ako bi se iskoristile, mogle omogućiti napadačima da na različite načine ugroze sigurnost miliona korisnika najpopularnijeg servisa za razmenu poruka u svetu.

Ako se kombinuju zajedno, ove ranjivosti mogle bi omogućiti hakerima da kradu fajlove sa Windows ili Mac računara žrtve pomoću desktop aplikacije WhatsApp samo slanjem posebno napravljene poruke.

Ranjivosti označene kao CVE-2019-18426 su u WhatsApp Webu, desktop verziji aplikacije.

Vajzman je otkrio da kada žrtva pregleda zlonamernu poruku preko pretraživača, ovaj bag bi mogao omogućiti napadačima da pokrenu maliciozni kod.

Osim što može omogućiti krađu fajlova, bag bi se mogao iskoristiti i za fišing, manipulacijom URL-ova banera, koje WhatsApp prikazuje korisnicima kada dobiju poruke koje sadrže linkove.

Vajzman je o svom otkriću još prošle godine obavestio Facebook, koji je potom ispravio ove greške u kodu, objavio ažuriranu desktop verziju svoje aplikacije, i nagradio Vajzmana sa 12500 dolara iz svog programa nagrada za istraživače koji otkriju propuste u njegovim aplikacijama.Source link